UGRÁS AZ OLDALRA

Erdőjáróknak, turistáknak

TISZTELT ERDŐLÁTOGATÓK!

Az alábbi információk segítségével tájékozódjon mielőtt elindulna a túrára! 

A térkép szabadon nagyítható. Az utakra, vagy az erdőrészletekre kattintva bővebb információt kaphat.


View Larger Map

 

Az erdei viselkedés szabályai

Bár az erdőterületet gyalogosan, saját felelősségére bárki látogathatja, azonban bizonyos szabályok ismerete és betartása szükséges.

A kirándulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális korlátozásokról (tűzgyújtás, stb.), meteorológiai helyzetről, hiszen ez határozza meg az öltözködésünket, magunkkal vitt ételt, italt.

Az erdei utunk során keletkezett hulladékot vigyük el a legközelebbi szemetesig – vagy akár az otthoni hulladékgyűjtőbe! Ne hagyjunk mást magunk után, csak lábnyomainkat, és csak emlékeinket (akár fénykép formájában) vigyük magunkkal!

Tüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad gyújtani, de erős szélben vagy tűzgyújtási tilalom esetén még ott sem!

Az erdő növények és állatok ezreinek élőhelye. Viselkedjünk benne vendéghez illő, kellő tisztelettel, fegyelmezetten! Úgy bánjunk az erdő lényeivel, ahogyan szeretnénk, hogy velünk is bánjanak!

A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre fogékony szívvel járjunk. Osszuk meg a itt szerzett tapasztalatainkat és élményeinket másokkal!

Hagyjunk magunk után rendben a játszó, pihenő és táborhelyet, hogy mások is örömüket lelhessék benne!

Az erdőben gyűjtött gombát minden esetben mutassuk meg gombaszakértőnek! Gombaszakértő a legtöbb piacon működik.

Ne használjunk az erdőterületen gépjárművet, hiszen ezt csak az erre kijelölt útvonalakon szabad csakúgy, mint kerékpározni vagy lovagolni.

Már a túra útvonalának tervezésekor hasznos segítségünkre van a megfelelő turistatérkép. Bár több helyütt is térképes és irányjelző táblák segítik a tájékozódásunkat, a térképet mégse felejtsük otthon, vagy kérjük a kirándulóközpontokban!

A térségben mindenütt előfordulhat kullancs. Ellenük a legjobb védekezés a megfelelő öltözet (zárt cipő, hosszúnadrág) és a különböző riasztószerek használata. Kirándulás után mindig vizsgáljuk át magunkat, találunk-e kullancsot testünkön!

Egy erdei túra során valószínűleg több alkalommal találkozunk más túrázókkal. Egy kis közösség tagjai vagyunk, ezért megszokott az üdvözlés, a figyelem egymás között.

Bármilyen más kérdéssel, kéréssel bizalommal fordulhat erdészeinkhez, akik a rájuk bízott erdőterület legjobb ismerői.

 

 

Legfrissebb híreink

01.
Aug
Úthasználat rendje - tehergépjárműveknek

Tájékoztatás a Kemence - Diósjenő erdészeti feltáróút (völgyi út) használata kapcsán tehergépjárműveknek.